Preklad 100 000 slov pre LOMAX, najväčšieho českého výrobcu garážových dverí

Agentura ZELENKA

Agentura ZELENKA

14. 6. 2024

Dopyt po prekladoch technických listov a katalógov od spoločnosti LOMAX bol zaujímavou výzvou. Celkový objem prekladov z češtiny do angličtiny a nemčiny totiž bol 100 000 slov. Spolu so skúsenými prekladateľmi sme tak nasadili aj moderný prekladateľský softvér. Ten dokáže znížiť náklady a zrýchliť prácu na prekladoch, a to pri zachovaní špičkovej kvality.

Pôvodne chceli v LOMAX-e preklad do PDF vo forme poznámok, čo by nebolo ideálne riešenie z dôvodu komplikovanosti pri akomkoľvek ďalšom spracovaní textu. Po krátkej konzultácii sme sa spoločne dohodli, že texty rovno spracujeme do formátu INDD. Potom totiž možno s nimi obratom začať pracovať v programe Adobe InDesign.

V prvej časti projektu sme na preklad dostali veľké množstvo textov v needitovateľnom formáte. V takomto prípade naši DTP špecialisti dokumenty najprv profesionálne prevedú (aby sa zachovalo všetko ako v pôvodnom dokumente) a následne sa s našimi prekladateľmi púšťame do práce. Malá vsuvka: ak tiež potrebujete preložiť texty v needitovateľnom formáte, neodporúčame si ich prevádzať do iných formátov svojpomocne.

Na našu žiadosť sme dostali aj referenčné materiály (aby sa prekladatelia hneď trafili do štýlu komunikácie zákazníka) a zaistili sme spracovanie terminologického slovníka.

Ak má zákazník zavedený terminologický slovník, ktorý sa používa a pravidelne aktualizuje, je to preňho určitým spôsobom výhra. Vďaka tomu má istotu, že sa kľúčové termíny preložia podľa jeho prianí a zvyklostí. Ani v technických textoch totiž nie je nič také jednoznačné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Ukážka anglického prekladu katalógu

Samozrejme, existujú všeobecne používané termíny, ktoré však nemusia zodpovedať zaužívaným pojmom konkrétneho zákazníka. A keďže nič nie je nemenné, ani zákaznícka terminológia, je dôležité na nej stále pracovať a rozširovať ju o nové pojmy tak, aby bolo obsiahnuté pokiaľ možno celé portfólio zákazníkovej činnosti.

Pri všetkých textoch sme sa dohodli aj na kontrole pred zverejnením, pri ktorej sa vychytajú všetky grafické mušky.

V prvej časti projektu sme už od začiatku ocenili rýchle reakcie zadávateľov z LOMAX-u na doplňujúce otázky prekladateľov. Vďaka svižnej komunikácii medzi všetkými stranami sme si rýchlo ujasnili všetko okolo terminológie a preklad sa nijako nezdržal.

Pokračujeme v prekladateľskej krasojazde

Po úspešnom zvládnutí prvého balíka textov nám LOMAX zveril ďalšiu časť projektu. Tentokrát sme všetky texty dostali vo formáte CDR (používa ho softvér Corel Draw), takže sme opäť navrhli kompletné prepracovanie do InDesignu. Výhodou takéhoto riešenia je omnoho jednoduchšia práca s textami a možnosť tlače jednotlivých jazykov z jedného súboru. A keďže bolo potrebné urobiť poriadok v odkazoch na obsah z externých súborov, ponúkli sme sa, že pri tom pomôžu naši grafici. Klient súhlasil a my sme sa pustili do práce.

Avšak len na chvíľu.

Z dôvodu krízy na trhu s materiálom musel LOMAX svoje české texty zásadne prerobiť, takže by preklady tých pôvodných do angličtiny a nemčiny nemali zmysel. Našťastie, táto zmena prišla hneď na začiatku grafických prác, takže sme boli schopní rýchlo informovať našich grafikov a obratom pripraviť kalkuláciu pre grafické úpravy a preklady nových verzií dokumentov.

Ukážka nemeckého prekladu katalógu

Opäť sme zapojili prekladateľov, ktorí pracovali už na prvej časti zákazky, a navyše sme pribrali ďalších, ktorí majú skúsenosť s týmto odborom. O to rýchlejšia bola potom ďalšia aktualizácia terminologického slovníka.

Aj druhú časť zákazky sme preložili a odovzdali v termíne – celkovo sme teda spracovali 100 000 slov. U najväčšieho českého výrobcu garážových dverí boli spokojní. 

Na ukážky preložených katalógov sa môžete pozrieť nižšie:

Hľadáte spoľahlivého dodávateľa, ktorý zvládne preložiť aj veľké projekty až do 120 jazykov? Potom sa nám určite ozvite, radi pre vás preklady zariadime.

 

Malý moment, prosím

Aby ste tu pohodlne našli všetko o našich jazykových službách, používame nevyhnutné súbory cookies. Ak povolíte aj tie marketingové, občas na vás niekde vyskočí naša reklama. :)

Zistiť viac o ochrane osobných údajov